Нов доклад на WWF Германия предупреждава, че климатичната криза предизвиква все

...
Нов доклад на WWF Германия предупреждава, че климатичната криза предизвиква все
Коментари Харесай

Доклад на WWF показва, че засушаванията засягат 55 млн. души годишно

Нов отчет на WWF Германия предупреждава, че климатичната рецесия провокира все по-реален риск от засушавания в международен мащаб. Според проучването, озаглавено  „ Кризата на засушаването: Глобалната жадност за вода в ерата на климатичните промени “ , Европа не прави изключение. Тези процеси оказват напън върху влажните зони и градската среда и се отразяват отрицателно върху живота на 55 милиона души всяка година, излагайки на риск енергийните доставки и производството на храни.

Докладът употребява данните на водещия онлайн инструмент на WWF, оценяващ опасността от дефицит на вода – Филтъра за воден риск. С негова помощ специалистите проучиха риска от засушаване в градовете, земеделските площи за развъждане на култури от първостепенно значение като царевица, ориз и пшеница, регионите с енергийни комплекси, както и в зоните на политически спорове, свързани с водата.

„ Сушите унищожават значими екосистеми, заплашват продоволствената сигурност и подхранват обществени безредици и политически спорове “ , разяснява Филип Вагниц от WWF Германия. „ Международната общественост би трябвало доста да усили приноса си в региона на климата, с цел да ограничи световното стопляне до 1,5 градуса. В противоположен случай засушаването последователно ще се разпростре над целия свят. “

Днес повече от всеки път ние подвластен от водата за нашите енергийни доставки – било то за изстудяване, превоз или произвеждане на електричество. Докладът демонстрира, че съвсем половината от международната топлинна сила – основно от въглища, природен газ и нуклеарна сила – се генерира в региони с висок риск от засушаване.

Само в Испания повече от половината от записаните 269 електроцентрали са построени тук-там, изложени на висок или доста висок риск от засушаване. Във Франция измежду 27-те уреди, подложени на тази опасност, са и четири основни атомни електроцентрали. В Германия водноелектрическата централа „ Алтхайм “, газовата „ Кирхмьозер “ и четири въглищни комплекса също са ситуирани в сериозни зони.

„ Изграждането на нови въглищни, газови или атомни електроцентрали е неуместно с оглед рецесията със засушаването. Хидроенергията също не е съответна опция във времена на ниски водни равнища и заради многото си отрицателни въздействия върху околната среда. Цените на вятърната и слънчевата сила обаче падат и би трябвало да им се даде преимущество “ , приканва Вагниц.

Докладът на WWF сочи още, че 22 % от главните хранителни култури, като пшеницата, се отглеждат на територии с висок до доста висок риск от засушаване. В такива региони попадат и 19 % от градовете с население от над един милион души, а засегнатите са близо 370 милиона. Списъкът включва и шест мегаполиса с над 10 милиона поданици: Делхи, Кайро, Карачи, Истанбул, Рио де Жанейро и Хайдарабад.

„ Данните демонстрират, че даже най-северните страни в Европа към този момент регистрират първите предупредителни признаци на засушаване. Стокхолм, Ротердам, Манчестър и Бирмингам са измежду градовете, изложени на най-сериозен риск от дефицит на вода през идващите десетилетия. А Париж е един от първите 20 най-застрашени от суши мегаполиси в света. Други градове като Рим, Неапол, Атина и Мюнхен също биха могли да влязат в графата на пострадалите единствено за няколко години “ , предизвестява Филип Пенчев, старши специалист на процедура „ Води “ във WWF България.

Ако рискът от засушаване се усили, нараства и вероятността от районни спорове поради оскъдните водни запаси. В политически нестабилни страни като Сирия, Ливан и Палестина неналичието на вода ускорява съществуващите рецесии. Близкият изток е изключително обиден, защото 90 % от територията му попада в зони с доста висок риск от засушаване. Световната банка откри, че в следствие страните от региона ще претърпят стопански загуби на стойност сред 6 и 14 % от Брутният вътрешен продукт до 2050 година

Природозащитната организация WWF предизвестява, че засушаванията съставляват сериозна опасност за човешкия живот, занаят и бизнес непоклатимост. Докато повишаването на популацията, социално-икономическото развиване и урбанизацията усилват потребността от вода, климатичните промени въздействат на динамичността и количеството на преваляванията. Това провокира „ висок воден стрес “ в редица европейски страни като Гърция, Кипър, Италия, Испания, Португалия и даже в обичайно дъждовната Белгия. Това значи, че техните налични водни запаси понижават със приблизително 40 % на годишна база.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР